Bruce Lee
(1940-1973)

“Ne azt kívánd, hogy minden könnyen menjen. Kívánd azt, hogy legyen erőd legyőzni a nehézségeket.”

Bruce Lee – (1940-1973)

1954-ben, a 13 éves Bruce Lee, aki a hangzatos “Kis Sárkány” nevet viselte, több utcai csata győzteseként kezdett el érdeklődni a harcművészetek iránt.

Érdeklődésének oka az volt, hogy egy Kínai harcművészetet tanuló fiú legyőzte Őt. Először apjával ment le Tai Chi Chuan-t gyakorolni, de egy-két tréning után nem látogatta az edzést, mert túl lágynak és használhatatlannak tartotta a technikáit. Lee Hoi Chuen-nek, Bruce apjának több harcművész ismerőse volt. Ezek közül az egyiket Yip Man-nak hívták. A fiú tehát az első próbálkozás után, most már Yip Man nagymester Wing Tsun (akkoriban Ving Tsun) iskolájába iratkozott be.

Lee úgy érezte, hogy 13 évesen már hátrányban van a többi tanulóval szemben, ezért hatalmas erőbedobással, heti hat alkalommal tréningezett Yip Man nagymesternél. Bruce lee intenzitását dermedten figyelték a többiek. A járókelők meglepetten nézték a “Kis Sárkányt”, aki még az útmenti bokrokon és fákon is a Wing Tsun ütéseit és rúgásait gyakorolta. Lee-nek az élete lett a Kung Fu. Testrvérei “Mo Si Tung”-naj “Sohase ül nyugodtan”-nak nevezték. Még étkezés közben sem hagyta abba az edzést, mert legtöbbször az asztal lábán erősítette kezét. Ha mégis megállt egy percre gondolkodni, a következő pillanatban már fel is ugrott az asztal mellől és különböző kombinációkat gyakorolt. Bruce Lee öccse Robert, így emlékezett vissza bátyja harci kedvére: “Bruce-nak nem lehetett kétszer mondai, hogy állj ki velem küzdeni”. De Yip Man nagymester nem volt megelégedve tanítványával.

Bruce Lee így írt ezekről a gondolatokról: „Az én tanítóm Yip Man professzor azt mondta nekem: “Sárkány” lazíts és csendesítsd le gondolataidat. Felejtsd el saját magad és kövesd az ellenfél mozdulatait. Engedd el gondolataid és az ellentámadásokat mérlegelés nélkül hajtsd végre. Ez minden, tanuld az elkülönülés művészetét.

Tele voltam energiával, úgy éreztem, hogy ezt nem tudom megcsinálni. Nem tudtam ellazítani magam, mert arra gondoltam, hogy el kell lazítanom magam. Ezt a pszichológusok kettős vakságnak nevezik. Ekkor tanítóm újra szólt: “Sárkány”, kövesd a dolgok természetes folyását. Emlékezz, soha ne szállj szembe a természettel.

“Soha ne helyezkedj szembe egyenesen a problémákkal, tanulj meg együtt haladni azokkal. Ne gyakorolj ezen a héten, hanem menj haza és gondolkozz. Én hazamentem.”

Az ifjú harcos gondolkozott és megértette a tanítás lényegét. Ezek után a Kis Sárkány nagyon gyorsan a Wing Tsun egyik legjobb harcosa lett, sorra megelőzte idősebb kung fu testvéreit, akik ezt nem nézték jó szemmel, ezért 3 év tanulás után Bruce Lee kénytelen volt elhagyni Yip Man nagymester iskoláját. Ekkor történt, hogy St. Francisco Xavier kollégium háromszoros boxbajnoka kihívta Őt küzdeni. Lee felvette a “semleges” állást és várta ellenfelét, aki klasszikus box lépésekkel és kéztartással közeledett feléje. Abban a pillanatban, amikor a boxoló támadott, Lee azonnal kiütötte. Ezt a győzelmet megtudva a Kollégium egyik tanára felkértre, hogy induljon a középiskolák közötti boksz versenyen. Bruce Lee ezt a versenyt kiütéssel nyerte meg.

Természetesen a „Sárkány” nem hagyta abba Kung Fu tanulmányait, hanem barátjával edzett tovább. Amerikába utazása előtt Lee-nek egy szerencsétlen párharcba volt része. Egy Wing Tsun tanuló kihívott egy Choy Lee Fut küzdőt. A párharc helyére azonban egyikük sem ment egyedül. Az összecsapás barátságos mérkőzésnek indult. A küzdelem egy baseball pályán, a pályát határoló vonalak közt zajlott. Bruce Lee az egyik küzdőtől egy erős találatot kapott, mire bevadulva nekiesett és sorozatütéssel a földre küldte, majd belerúgott a fejébe. Az ellenfelének majdnem kifolyt a szeme és nagyon súlyosan megsérült. A gyerek szülei feljelentették Lee-t, akinek meg kellett fogadnia, hogy nem verekszik többet. Lee édesanyjának kellett kezességet vállalnia fiáért. A fiatal Bruce Lee úgy gondolta, hogy jobb ha elhagyja Hong Kong-ot és így 1958 Szövegdoboz: decemberében elindult Amerikába a korlátlan lehetőségek hazájába.

Bruce Lee San Francisco kínai negyedében szállt partra és egy hónapos ott tartózkodás után Seattle-ben telepedett le, szülei régi barátjánál. Egy étteremben dolgozott, azonban a tréningeket itt sem hagyta abba. Mikor felvételt nyert a Washington egyetem filozófia szakára, elkezdte oktatni a Kung Fu-t. később az egyetem elvégzése után: egy Judo mesterrel Taky Kimura-val megnyitotta első iskoláját, a Jun Fan Gung Fu Intézet néven. Már ekkor felmerült benne a gondolat, hogy visszatér Hong Kong-ba Yip Man nagymesterhez, hogy tökéletesítse tudását. Először is 1962-ben levelet írt Yip Man nagymesternek, amiben kérte, hogy nevezhesse stílusát hivatalosan is Wing Tsun-nak. Rendelt Hong Kong-ból egy tradicionális fababát.

1963-ban kiadja a Chines Gung Fu című könyvet. 1970-ben, amikor hátsérülése ágyhoz kötötte írta meg második könyvét, de mivel legjobb barátja ekkor már nagyon beteg volt, az egész kéziratot neki ajándékozta és Ő csak mint technikai tanácsadó szerepel a címlapon. Long Beach-i Karate Tornán több száz karatéka nézte végig Bruce Lee bemutatóját. A bemutatót többen is filmre vették, de bárhogy is keresték Lee technikáit, nem találták azt meg. 1963-ban, amikor megkapta könyvéért a honoráriumot, visszautazott Hong Kong-ba családjához. Meglátogatta Yip Man nagymestert is. Sokat beszélgettek és gyakoroltak együtt. Bruce Lee tréningezett Yip Man tanítványaival is. Az eredmény teljesen megdöbbentette. Erről számol be J.De Mile: Lee teljesen összetörve érkezett meg Hong Kong-ból, mivel a közös Chi Sau gyakorlásnál Yip Man nagymester tanítványait csak ritkán tudta megütni, míg azok bármikor képesek voltak Őt eltalálni.

Lee 1965-ben ismét visszatért Hong Kong-ba, Yip Man nagymesterhez és ezt a nyarat teljesen a tanulásnak szentelte. Megkérte Yip man nagymestert, hogy tanítsa meg neki a fabábu technikának utolsó részét, mert azt nem tudta még megtanulni. Kérte továbbá a nagymestert, hogy vehesse fel filmre az első formát (Siu Nim Tau), amelyet taníthatna Amerikában. Bruce Lee a mester jóindulatát kérte és felajánlott egy új házat Hong Kong-ban. Lee azonban elkövetett egy nagyon nagy hibát. Túl sok pénzt kínált fel a nagymesternek és ezzel sértette tanítójának önérzetét. Így Yip Man nagymester a kérést elutasítva így szólt: “Én nem tudom elfogadni az ajánlatot. Az okok: nem Te vagy az egyetlen tanítványom; én sohasem ígértem egyetlen tanítványomnak sem, hogy teljesítem az ilyen kérést. Ha elfogadom az ajánlatod, mit mondok a többi tanítványomnak?”. Így hát Bruce Lee nem kapta meg a filmfelvételre a jogot.

A világon nagyon sokan megkérdőjelezték Bruce Lee Wing Tsun tudását. Néhányan azt hiszik, hogy csak a Wing Tsun első formáját tanulta. De ez nem igaz! Lee tanulta az első, második és a harmadik formát is. Ismerte a Chi Sau szekciókat és a fabábu technikák nagyrészét. Wing Tsun tanulmányainak három éve alatt és a Hong kong-ba való visszatéréseinek alkalmával többször is tréningezett Yip Man nagymesterrel, mai Bruce Lee technikai tudására vall.

Ha a mostani fokozatrendszert vesszük alapul, akkor Lee tudása a mesterszintek közt is nagy helyen állna. Lee a Kung Fu teljes titkát soha senkinek nem adta tovább. Az érdeklődőknek találta ki, a stíluson kívüli stílust (Jeet Kune Do), amelyet Amerikában tanított. Csak néhány jóbarátja ismerkedhetett meg a Wing Tsun szépségével és hatékonyságával.