EZ A DINAMIKUS WING CHUN KUNG FU!

Mi a Wing Chun?
Direkt célratörő önvédelmi rendszer

A rendszerünket, nagy mértékben Bruce Lee harci filozófiája határozza meg.

A Wing Chun a koncepciót nézve a legegyedibb a harcművészet világában, a gyakorlóinak megtanítja, hogy egyazon időben több pontot támadjon, egy időben a védekezéssel a támadások csak gyenge pontokra irányulnak, ezért van esélye egy gyengébb fizikumú embernek is a válaszcsapásra, ha megtámadják.

A Dinamikus Wing Chun kung fu nem sport! Ez egy utcai önvédelemre orientált harci rendszer, ami elvekre és koncepciókra épül, ami nagyon egyedi a harcművészetek világában, mivel nem a technika és az erő a fő szempont! Az edzéseken a gyakorlások alatt nem rúgjuk ki a térdét a helyéről senkinek, az állát, a gerincét, sem az orrát nem törjük el és nem szúrjuk ki a másik szemét vagy ütjük torkon a másikat. Ezért használunk védőfelszereléseket, vagy ezeknek a gyakorlása ütő vagy rugó párnán történik.

Videó lejátszása
Videó lejátszása

Az utcai és a harci szituációk gyakorlása közben betartjuk azokat a szabályokat, amelyek elengedhetetlenek a saját és társaink testi épségének megőrzése érdekében. De az utcán vagy egy harci helyzetben megszűnnek a szabályok ott csak a támadott Wing Chun gyakorló dönti el, miként alkalmazza a megtanultakat, mennyire lesz kíméletes a támadójával szemben. Fontos tudni, hogy a Wing Chun gyakorló egy éles helyzetben nem akar küzdeni, sem taktikázni hosszú mentek át. Ez nem küzdősport, hanem harcművészet! Harci szituációkat old meg harcra orientáltan!

Ez a Dinamikus Wing Chun a gyakorlatban!

Alkalmazható wing chunt tanítja, a harci lényegre helyezi a hangsúlyt. Edzéseinken a spontán szituációk nagy szerepet kapnak, hiszen felkészülni egy váratlan helyzetre is csak így lehet.

 Az erőnlét fontossága: Néhány iskolában hangsúlyozzák, hogy a wing chunt bárki számára elsajátítható, nem igényel különösebb erőnlétet. Ez a kijelentés véleményünk szerint nem fedheti a valóságot, hiszen alapítója Ng Mui egy harcos, erős nő volt, aki ennek hiányában nem arathatott volna győzelmet ellenfelei felett. Egy harci szituációt fizikailag is bírni kell, az ütésekben, rúgásokban erőnek kell lennie, különben hiába nagyszerű a stílus, ha a kivitelezés gyenge. Természetesen mivel mindig fizikailag erősebb támadót feltételezünk, megtapasztalhatjuk, hogyan alkalmazható a wing chunt koncepciója bárkivel szemben.

Videó lejátszása

A mi iskolánk azonban nagy hangsúlyt fektet az erőnlétre és a dinamikára, ezért rendszeresek az erősítő- és kardiovaszkuláris edzések, hiszen az ütésekhez és rúgásokhoz komoly fizikai erő és erőnlét szükséges.

A küzdelem során folyamatosan szembefordulunk ellenfelünkkel, így mindkét kezünket egyenrangúan tudjuk használni (ez az egyidejű technikák miatt különösen lényeges), és az ellenfél nem tudja támadni a vakoldalunkat (a vakoldal a testnek az a része, amit nehéz védeni, pl. a hát, a tarkó).

A támadások általában egyenes vonal mentén történnek, követve a mottót:
“két pont között legrövidebb út az egyenes”.

Videó lejátszása
Videó lejátszása

A Wing Chun Kung Fu-ban gyakran indítunk támadásokat ‘érzékeny pontok’ (pl.: szem, orr, torok, lágyék) ellen, mivel legtöbbször csak így van esélyünk az önvédelemre.

A technikákat láncszerűen összefűzve, folyamatosan egymás után hajtjuk végre, így a támadónkat folytonos védekezésre kényszerítjük.

Az ellentámadásunkhoz felhasználjuk a támadó erejét is, így az ő lendületét elvezetve sokkal nagyobb erővel tudunk visszatámadni.

A Wing Chun Kung Fu-ban nincsenek magas rúgások, így nem kell akrobatikus hajlékonyság ahhoz, hogy valaki elsajátíthassa ezt a stílust. A rúgásaink alacsonyak és érzékeny célpontok ellen irányulnak. Az alapállás viszonylag szűk, de a súlypont lent van; ez teszi lehetővé a stabilitást és a gyors lépéseket, amelyek kulcsfontosságúak egy harc során.

A Wing Chun harci alapelvei:

A Wing Chun nem sok egyedülálló technika összefoglalása, hanem egy teljes harcművészeti rendszer. A Wing Chun az agresszív védekezés stratégiáját követi. A Wing Chun az önvédelem legkövetkezetesebb formája.

A harc elvei:

1. Ha az út szabad, törj előre.
2. Ha érintkezel az ellenféllel, ragadj rajta.
3. Ha az ellenfél sokkal erősebb nálad, térj ki előle.
4. Ha az ellenfél kitér előled, kövesd.

Az erő elvei:

1. Szabadítsd meg magadat a saját erődtől.
2. Szabadítsd meg magadat az ellenfeled erejétől.
3. Használd az ellenfeled erejét.
4. Add hozzá az ellenfél erejéhez a saját erődet.

Egy mester jelölt tanítvány szavai

Sziasztok! 

Eltelt egy év mióta Én és a tanítványaim kiváltunk a régi rendszerből. Emlékszem mekkora nyomás és döntés volt egy ilyen lépés. Sokan nem is érthetik ,hogy egy egyesület egy edzés tartása mennyi felelősséggel jár. Felelős vagy a helyért ahol edzetek, a tanítványokért a közös jó híretekért és nem utolsó sorban magadért.És amikor egy éve körbe jártam a mestereket és az egyesületeket. csak Petz János Sifut ítéltem meg úgy, hogy komolyan csinálja amit csinál, lenne mit tanulnunk tőle és ami legfontosabb: megbízhatunk benne.

Ennek az időpontnak lett mostanában 1 éves évfordulója. És ez úton szeretném megköszönni a befogadást és ,hogy egyenlő félé tett minket ,mintha a legelejétől itt lennénk. És ezt nagyon meg kell becsülnünk. Ezzel együtt ma kifejeztem hálámat neki szóban is egy jó étkezés mellett.Nem szabad elfelejtenie senkinek ,hogy a mesterek mennyi mindent egy adott helyen ,hogy bárki tanulhasson. Anyagilag,érzelmileg,fizikailag. Ezért néha ezt valamilyen úton ki kell fejezni. Nem kötelesség ,de a becsület kívánja. Hiszen mi nekünk harcművészeknek ennél fontosabb nem is nagyon lehet.

Még egyszer szeretném megköszönni ,én és a tanítványaim nevében ,hogy komoly részei, tagjai lehetünk az egyesületnek.

Wang Ádám Siheng és csapata

A Wing Chun főbb jellemzői:

  • A fizikai erő helyett a gyakorlatiasan használható technikák kerülnek előtérbe.
  • Az egyidejűség elvének használata (védekezés-támadás egy időben történik, a hagyományos védés majd visszatámadás helyett) a gyorsaság fejlesztésében kap nagy szerepet.
  • A gyakorló nem pusztán erővel akar győzni, hanem a gyenge pontok támadása és a gyorsaság által.
  • A sorozatszerű támadások, a gyors, láncszerűen kivitelezett ütések időtakarékos és folyamatos irányítást tesznek lehetővé.
  • A mozdulatokra jellemző a könnyedség, a gyorsaság és az erő megfelelő mértékű használata.

Láncütések

Amikor a Wing Chun harcos egy ütés bevitelével előnybe kerül, akkor nem vonul vissza, hanem gyakran láncütésekkel folytatja a támadást. Ez az egyik leghatékonyabb fegyver, a hagyományos harcművészetek nem ismerik az ellenszerét. Az ütések gyors egymásutánja meghaladja az ellenfél információ-feldolgozó kapacitását, és kétségbeesett védekezésre kényszeríti őt.

Önvédelem gyerekeknek
Zugló és Rákoskeresztúr

A harcműveszet olyan páratlan testi és szellemi fejlődést tud adni a gyerekeknek, ami egyedülálló a mozgáskultúrák világában, és nem utolsó sorban olyan tudás birtokosává válnak, ami lehetővé teszi azt, hogy megvédjék saját testi épségüket.

Szülőként soha nem lesz egyszerű elengedni a gyerekeket (bulizni, utazni stb.) de a tudat, hogy meg tudják magukat védeni, ad majd némi vigaszt.