Yip Man
(1893-1972)

“A magas szintű technikák olyanok mint a hegycsúcsok, melyeket köd borít, te nem látod , mégis ott vannak…”

Yip Man – (1893-1972)

Yip Man, a Wing Tsun kung fu Nagymestere a nyolcadik az örökösök egyenes vonalában. Gazdag családban nőtt fel, mely hatalmas farmmal rendelkezett és több fatshani tulajdonnal.

Azt gondolhatnák róla, hogy elkényeztetett gyerek, egy gondoskodó élettel, aki nem bocsátkozik fizikai munkába. Ehelyett, meglepetésként, különös érdeklődést mutatott a harc művészete iránt. Fiatal korában, 13 évesen kezdett Wing Tsunt tanulni és Chan Wah Shun mester alatt három évig gyakorolta tudását. Chan halálakor Yip Man Hong Kongba ment iskolába. Ott megszerezte második képzettségét egy híres katolikus iskolában, a Hong Kong St. Stephen Kollégiumban. Ahogy a végzet hozta, Yip összefutott Leung Bikkel Hong Kongban. Leung Bik Leung Jan idősebb fia volt és kung fu testvére Chan Wah Shun-nak, Yip mesterének. Leung úgy találta, hogy Yip birtokolja a szükséges kvalitásokat, temperamentumot és attitűdöt, és őszintén felajánlotta, hogy Yip tanítója lesz és elmondta, hogy az apjától, Leung Jan-tól tanult.

Yip évekig követte Leung Bik-et és megtanulta a Wing Tsun kung fu minden titkát. Mégis, Yip nem volt megelégedve az eddigi szerzeményével. 24 éves korában visszatért Fatshan-ba. Sok időt töltött ott gyakorlással kung fu testvérével, Ng Chung So-val, valamint Ng tanítványaival, és a legmagasabb fokig finomította szakértelmét. Sok történet és anekdota kering Yip Man fatshani tetteiről.

Páratlan fatshani hírneve ellenére Yip Man senkinek sem tanította meg tudását, még a saját fiának sem. A második világháború alatt, amikor Kína nagy területe japán katonai ellenőrzés alatt volt, tönkretették családja gazdag farmját és az élet számára nehézzé vált. Később a japánok megjelentek Fatshanban és Yip neve hamarosan eljutott a japán parancsnok fülébe, aki meghívta, hogy foglalja el az instruktori posztot a japán katonák számára. A saját országa iránt érzett hazafias érzelmektől indíttatva és a megszállók iránt érzett gyűlölete miatt visszautasította a meghívást.

Azt mondják, egyszer egy villanás alatt kilökte a tárat egy gonosz katona rá irányított pisztolyából; hogy egy söprő rúgással eltört egy karnyi vastag keresztfákkal ellátott tolóajtót; hogy számos párbajban vett részt és minden esetben legyőzte az ellenfelét kevesebb, mint semmi idő alatt, stb…

A háború után Yip letelepedett családjával Hong Kongban. Büszkesége és szokatlan temperamentuma miatt, melyhez a tény is csatlakozott, hogy gazdag családból származott, nehéz volt számára egy elfogadható állást találni, és hamarosan a családja szegénységben élt.

1949-ben, egy közeli barát közbenjárásának köszönhetően meghívást kapott, hogy tartson kung fu órákat a Hong Kongi Éttermi Dolgozók Egyesülete tagjainak. Először az Egyesület tagjai nem fordítottak nagy figyelmet Yip Man-re, és nem is adtak nagy tiszteletet annak, amit tanított, mivel a Wing Tsun kung fu, szemben más kung fu stílusok [hosszú hídjai és széles állásai]-val nem volt túl magával ragadó első nézésre. Yip Man, ahogy a saját mestere, nem kívánt dicsekedni tudásával, a nyilvános közszereplések elkerüléséről nem is beszélve. Ezért is igaz, hogy a Wing Tsun nem volt túl ismert akkortájt.

Az Egyesületben eltöltött két év instruktori munkaszolgálat után, ahol csak pár tanítványa volt, megalapította a saját gimnáziumát és elkezdett más tanítványokat fogadni, mint az éttermi dolgozók. Több korai tanítványa, aki követte a következő két évben, segített neki a gimnázium vezetésében. Így történt, hogy a Wing Tsun kung fu felhívta a kung fu rajongók figyelmét. Később, amikor több és több tanítvány jött hozzá, el kellett költöztetnie a gimnáziumot egy nagyobb helyre. Yip Man hírneve és a gyakorlati Wing Tsun kung fuja messzire szállt, és egyre növekvő számú követő csodálatát vívta ki, különösen a Hong Kong rendőrségéét.

I.W.T.A. Fő erőfeszítésként a Wing Tsun meghirdetésében 1967-ben – a tanítványai segítségével – megalapította a Hong Kong Ving Tsun Atlétikai Szövetséget, több osztályt nyitott és a Wing Tsun számára egy sokkal nagyobb megjelenést szerzett. 1970 májusában, amikor az egyesületének osztályai formailag létrejöttek, elhatározta, hogy visszavonul a tanításból és egy csöndes életet fog élvezni, átadva a gimnázium tanítási ügyeket kedvenc tanítványának, Leung Ting-nek.

Yip Man NagymesterVisszavonultságában gyakran látták teázni egyedül számos tea házban, reggel, délután és még este is, vagy látták nevetni és viccelődni a tanítványaival, mindig elfeledve, hogy a mesterük volt. [Miért lélegezni? Fontos pozícióban vagy, ha az emberek megbecsülnek téged.] Ez volt a filozófiája.

1970 és 1971 között Bruce Lee, Yip Man egyik tanítványa híres kung fu film Yip Man Nagymester és Bruce Lee Chi Sau (Tapadós Kezek) gyakorlása közbenszupersztár lett. Bár Lee-t a Jee-Kune-Do-járól jegyezték meg, sokak számára ismert, hogy Yip Man tanítványa volt egy bizonyos ideig.

A másik oldal, hogy Yip sohasem érzett büszkeséget, hogy eme szupersztár a tanítványa volt. Bármikor, amikor azt kérték tőle, hogy beszéljen Bruce Lee-ról, csak egy mosollyal válaszolt. Ritkán cáfolta meg az emberek igazságtalan megjegyzéseit és téves elképzeléseit a Wing Tsun teóriákról. Az igazság az igazság, és Yip Man Yip Man volt. Nem okoz változást a Wing Tsun-ban, hogy beszél-e Bruce Lee-ról, avagy sem.

1972 december 2-án Yip Man, a Nagymester eltávozott, maga mögött hagyva egy nagyszerű stílust és egy örökké tartó küldetést, melyet a tanítványai visznek tovább.